Różnice między żywnością eko a zwykłą

Ostatnio coraz częściej kupujemy warzywa ekologiczne. Niemniej jednak, są one droższe od zwykłych i warto wiedzieć czym się od nich różnią.

Czym żywność ekologiczna różni się od zwykłej?

Najważniejszą różnicę widać w sposobie produkcji. Nie używa się tutaj pestycydów, które mają zwalczać szkodniki, azotanów oraz sztucznych konserwantów. W produkcji tradycyjnej żywności wykorzystuje się ponad 400 różnych środków chemicznych o różnych działaniach: mających przyspieszać wzrost, zapobiegać chorobom, zwalczać szkodniki. Wszystkie te środki są dla nas bardzo szkodliwe i mogą nawet być rakotwórcze. Co więcej, sprawiają one, że wchłanianie witamin i minerałów jest utrudnione, a w dalszej perspektywie mogą nawet uszkodzić nasz układ pokarmowy i powodować alergię. W produktach ekologicznych nie ma tych wszystkich środków, dzięki czemu mają one znacznie więcej witamin, a ich smak i zapach są wyraźniejsze. Wiele osób mówi, że jedzenie eko smakuje im dużo bardziej, niż to zwykłe. Co więcej, pomagają one nam również w oczyszczaniu organizmu z zanieczyszczeń, które pojawiły się w nim przez jedzenie zwykłego pokarmu.